De palmbomen van Elche

De palmbomen van Elche

Palmbomen ElcheIn de Spaanse stad Elche is een groot palmbos, het enige in zijn soort in Europa, en een van de grootste palmbossen ter wereld. Elche heeft meer palmbomen dan inwoners. Volgens sommige schattingen staan ​​hier tussen de 200.000 en 300.000 bomen verspreid over honderden boomgaarden.

Palmbomen bestaan ​​al zo’n 2500 jaar in Elche. De eerste exemplaren werden waarschijnlijk in de 5e eeuw voor Christus geplant door Carthagers die zich in Zuidoost-Spanje vestigden. Maar het formele landschap van palmbossen met uitgebreide irrigatiesystemen dat vandaag bestaat, werd voor het eerst aangelegd door de moslims tegen het einde van de tiende eeuw na Christus, toen een groot deel van het Iberisch schiereiland Arabisch was.

In de verte lijkt de Palmeral of de Palm Grove als een uitgestrekt bos, maar in werkelijkheid maken ze deel uit van het stedelijke landschap van de stad. De bomen zijn geplant in compacte boomgaarden, meestal vierkant of rechthoekig, en worden begrensd door hekken van gedroogde palmbladeren, of in sommige gevallen door gepleisterde muren. In het midden van de boomgaard, omringd door palmbomen, staan ​​meestal de huizen van de huurders of eigenaren van het land. De meeste huizen zijn tegenwoordig verlaten omdat de boomgaarden zijn gekocht door de gemeente. Sommige boomgaarden zijn nu openbare parken waar men kan ontspannen omringd door palmbomen en luisteren naar het geluid van het water dat door de irrigatieleidingen komt.

Historisch gezien werden de boomgaarden aangeplant voor landbouwdoeleinden. De bomen produceerden dadels terwijl de schaduw die ze gaven de groenteteelt ten goede kwam. Toen de stad zich in de 17e eeuw verspreidde, werden sommige boomgaarden gekapt. Dit proces werd verergerd door de industriële revolutie en de komst van de spoorlijn in de 19e eeuw. In de loop van de tijd verloren de bosjes hun agrarische rol en werd het oogsten van data slechts een anekdotische activiteit, voornamelijk voor binnenlandse of zeer lokale consumptie. Momenteel is de rol van Palm Grove meer een landschap en een culturele aanwinst dan als een landbouwsite.

De UNESCO erkent het culturele belang en heeft in 2000 de Palm Grove aangewezen als werelderfgoed.

BRON: Kaushik Patowary – Amusingplanet – Foto Manolimi.

Reacties zijn gesloten.