Fietsen naar het roze natuurwonder van Spanje

Fietsen naar het roze natuurwonder van Spanje

Een roze meer? Jazeker, en voor dit bijzondere natuurwonder hoef je echt niet de halve wereld over te reizen. Sterker nog: je vindt het roze zoutmeer op slechts 2,5 uur vliegen aan de Spaanse Costa Blanca. Om precies te zijn in Torrevieja. Toen ik onlangs een paar dagen in Alicante verbleef, moest en zou ik het roze meer met eigen ogen zien. Benieuwd wat ik ervan vond? Lees dan snel verder.

Bijna lyrisch ben ik als ik op Corners of the World lees over een bizar roze zoutmeer in Spanje. Ik ben gek op water en op de kleur roze, dus roze water is wat mij betreft een ‘match made in heaven’. La Salina de Torrevieja wordt dan ook meteen met stip op mijn bucketlist genoteerd. Als een paar weken later een vriendin toevallig voorstelt om op stedentrip naar Alicante te gaan, hoef ik daar natuurlijk geen seconde over na te denken. Dé uitgelezen kans om dit bijzondere natuurverschijnsel te bewonderen.

Fietsen langs de kust van Torrevieja

Op de laatste dag van onze minivakantie aan de Costa Blanca is het dan eindelijk zover. Vandaag staat er een dagtrip naar de zoutmeren gepland. ‘s Ochtends wandelen we met ongetemperd enthousiasme naar het busstation van Alicante. Ik kan mijn nieuwsgierigheid naar het roze zoutmeer bijna niet meer bedwingen. Helaas wordt mijn geduld behoorlijk op de proef gesteld als blijkt dat de bus net vertrokken is en de volgende pas weer over een uur gaat rijden. Gelukkig is het wachten geen straf, want de zon doet flink haar best voor ons.

Ook de mooie busrit naar onze eindbestemming is een cadeautje op zich. Na een klein uurtje stappen we uit in het kustplaatsje La Mata om mountainbikes te huren voor de rest van de dag. Hoewel de verleiding groot is, besluiten we om niet linea recta naar het meer te fietsen. We willen eerst ergens lunchen aan de kust van Torrevieja. De route voert ons door glooiende duinen en langs grillige rotspartijen. Na een half uur fietsen, met de zee altijd in ons vizier, komen we uit bij de gezellige boulevard. Vlak bij de haven vinden we een fijn terrasje, waar we ons tegoed doen aan overheerlijke tapas met uitzicht op zee. Op en top genieten! Toch blijven we niet te lang zitten, want het roze natuurwonder wacht op ons.

Pootje baden in een roze natuurwonder

Als het zoutmeer na een paar kilometer fietsen eindelijk voor ons opdoemt, heeft de zon ons inmiddels volledig in de steek gelaten. Zonder zonnestralen is het meer tot onze teleurstelling een stuk minder felroze dan we gehoopt hadden. Toch ben ik zwaar onder de indruk van dit unieke natuurverschijnsel dat wel degelijk roze is (ook al komt de kleur op mijn foto’s helaas niet altijd goed uit de verf). Als een gek gooi ik mijn schoenen uit en sprint naar het meer dat vol ligt met grote brokken zout. Met mijn voeten in het verrassend warme water geniet ik intens van het weidse uitzicht op de roze lagune. De stilte en schoonheid zijn sensationeel. In geen velden of wegen zijn er mensen te bekennen en het voelt of dit unieke meer heel even alleen van ons is.

De rest van de dag zie ik alles door een roze bril en fietsen we vrolijk verder langs het zoutmeer aan de overkant.  De rit voert ons door een prachtig landschap van eucalyptus – en pijnbomen. Salina de La Mata mag dan wel niet roze zijn, ook dit meer vol flamingo’s is een pareltje dat gezien mag worden. De laatste highlight van een afwisselende fietstocht..

Zoutmeren Torrevieja
Zoutmeren Torrevieja

Info en weetjes over de zoutmeren

Lagunas de La Mata y Torrevieja National Park bestaat uit twee zoutmeren. La salina de Torrevieja is 1.400 hectare groot en heeft een lengte van 5,5 kilometer. Het meer is door het hoge zoutgehalte een ideale leefomgeving voor een microscopische alg die de roze kleur van het meer veroorzaakt. Het zoutmeer heeft een medicinale werking voor mensen met bijvoorbeeld reuma of huidaandoeningen, waarop een helend modderbad of een duik in het meer een positief effect heeft. Tip: als je graag wilt zwemmen (lees: drijven) in het meer, neem dan een fles water mee om na afloop de zoutaanslag op je lichaam mee af te spoelen.

Ten noorden van het roze meer ligt salina de La Mata (700 hectare), de leefomgeving van talloze flamingo’s. Bij dit blauwe meer bevindt zich een informatiecentrum van het National Park, waar je meer te weten kunt komen over de zoutwinning in deze regio.

Overigens is la salina de Torrevieja niet het enige zoutmeer ter wereld met de onnatuurlijke kleur roze. Zo vind je in Australië het roze Lake Hillier, kun je in Senegal Lac Retba bewonderen en ook op Bonaire zijn de roze zoutmeren een ware attractie.

De zoutmeren bezoeken vanuit Alicante

Vanaf het centrale busstation in Alicante (halte 18 of 19, Costa Azul bus) vertrekt er elk uur een bus richting Torrevieja (eindstation: Cartagena). Wil je een fiets huren om langs de zoutmeren te rijden? Stap dan uit in La Mata, een klein plaatsje ten noorden van Torrevieja. De prachtige rit van circa 50 kilometer duurt ongeveer een uur en kost € 3,95 per enkele reis (2016). Een kaartje kun je gewoon in de bus kopen.

Een fiets huren in La Mata

Vanaf de bushalte loop je in een paar minuten naar Forest Bike (wandel door de tunnel om aan de overkant van de weg te komen). Bij Forest Bike heb je de keuze uit een stadsfiets of mountainbike. Ik raad een mountainbike aan, omdat de paden langs de zoutmeren onverhard zijn. De mountainbike kost 15 euro per dag en daarbij dien je 50 euro borg te betalen. Voor een halve dag mountainbiken betaal je 11 euro. Als je echter op je gemak wilt fietsen en een paar (lunch- en pootjebaad)stops wilt maken, zou ik zeker voor een hele dag kiezen.

De medewerkers van Forest Bike zijn super vriendelijk en nemen uitgebreid de tijd om al je vragen te beantwoorden. Ook krijg je een (ongedetailleerde) kaart mee met een lading tips. In noodgevallen zijn ze altijd bereikbaar op hun mobiele telefoon. Wij fietsten onderstaande route van ongeveer 25 kilometer in tegengestelde richting, omdat we eerst wilden lunchen in Torrevieja en er in de buurt van de meren nauwelijks eetgelegenheden zijn.

roze zoutmeer spanje la mata
(bron: https://weekendtoerist.nl/roze-zoutmeer-torrevieja-spanje/?fbclid=IwAR1iM8KjZ_VYB8ya8ecbhU9P5kxu5u18RMcTvRrB3PjHsym9aCGQW7hbm6w)

 

Zoutmeren bezoeken:

De rit met het toeristentreintje kost € 7,95 voor volwassen en voor kinderen en 65-plussers € 6,95. Elke dag tussen 10 en 19 uur kunt u op verschillende tijdstippen vertrekken. Het treintje vertrekt aan de Paseo de la Libertad, recht tegenover de Plaza Waldo Calero in Torrevieja.

Reacties zijn gesloten.