Grootste kristallen

Grootste kristallen

Een geode is een holle of gedeeltelijk holle, min of meer bolvormige knol die aan de binnenkant begroeid is met kristallen. Meestal zijn geodes tussen de 2,5 en 30 centimeter groot, maar dit kan sterk variëren. Ze worden gevonden in sedimentgesteenten en vulkanische gesteenten en zijn soms erg kostbaar. De Geoda Gigante in Almería is maar liefst acht meter lang, 1,80 meter breed en 1,70 meter hoog. Het formaat, de dimensies, de transparantie en de prachtige vormen van de kristallen die tot twee meter lang zijn, maken deze grot uniek op de wereld.

Toevallige ontdekking twintig jaar geleden

De gigantische geode werd in 1999 per toeval ontdekt door leden van de Grupo Mineralogista uit Madrid, die de Mina Rica wilden verkennen en daar op zoek waren naar mineralen om te bestuderen en te verzamelen. Bij het blootleggen van een afdekking stuitten ze per abuis op de ingang van de magische holte die was bedekt met enorme kristallen die uit de muren, grond en plafond kwamen. Ze zijn zo transparant dat er zelfs waterdruppels in te zien zijn die daar al een eeuwigheid in gevangen zitten.

Tweede grootste in zijn soort

Voor het vormen van kristallen heeft de natuur alleen water en zout nodig. Er zijn veel geodes in alle maten, kleuren en soorten mineralen. Dit soort stenen bedekt door aantrekkelijke kristallen vind je op markten en winkels die in geologie zijn gespecialiseerd. Het proces van kristallisatie kan duizenden jaren zoniet langer in beslag nemen en de holte die er in Pulpí mee is gevuld is de tweede grootste in zijn soort ter wereld. Kristallen van een dergelijke omvang zijn uiterst zeldzaam. Dit motiveerde de regionale regering van Andalusië ertoe om de Geoda Goigante tot natuurfenomeen te bestempelen.

In de staat Chihuahua in Mexico ligt in Naica de grootste geode. Deze is alleen niet te bezoeken omdat de temperatuur er ruim 55 graden Celcius is met een luchtvochtigheid van 100 procent. De Geoda Gigante in Pulpí ligt op vijftig meter diepte en in de holte is de temperatuur gemiddeld 20 graden, zodat deze wel toegankelijk gemaakt kan worden voor voor mensen.

Kristallen

Kristallen zijn niet meer dan calciumsulfaat of gips, een zeer veel voorkomend materiaal. Het bijzondere in dit geval zijn de specifieke omstandigheden waaronder de geodes in Pulpí tot stand zijn gekomen. Een langzaam proces van duizenden jaren dat van start ging met een breuk in de rots die zich langzaam vulde met warm water van vulkanische oorsprong. Dit water koelde met het verstrijken van de tijd langzaam af en de gassen die daarbij verdampten lieten voldoende ruimte over waarin het water in combinatie met het calciumsulfaat aan het kristallisatieproces begon. De oorspronkelijke betekenis van kristal is niet anders dan onderkoeld water. En de kristallen blokken in Pulpí zijn zo transparant dat het net reusachtige ijsblokken lijken.

Bezoeken

Het was al enige jaren mogelijk om de Geoda Gigante de Pulpí te bekijken in 3D vanuit het kasteel Castillo de San Juan de los Terreros met een virtual reality bril. Het bestuur van Pulpí heeft nu besloten het reusachtige toeristische potentieel dat van de geode uitgaat te gaan benutten. Op 1 juni kunnen mensen dan met eigen ogen de schitterende met kristallen bedekte grot bewonderen. Ook gaat een deel van de gesloten mijn open voor publiek, zodat Pulpí verandert in een referentiepunt voor geologisch toerisme in Europa.

Bron: www.inspanje.nl

Boeken:
http://www.geodapulpi.es/Servicios/Recursos/reservas.nsf/porreferencia/1FD41220190903150944?OpenDocument

Reacties zijn gesloten.