Leuke plaatsen

Leuke plaatsen

dique_de_levante_TorreviejaALICANTE.

De plaats Alicante is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Alicante.

De ruim 300.000 inwoners tellende stad is na Valencia de grootste stad van de Costa Blanca. Als stedentrip bestemming wordt Alicante niet echt aangeprezen maar is toch zeker de moeite waard om te bezoeken.

Alicante heeft als plaats juist een leuke mix vormt waarin het dagelijks leven in de autonome regio Valencia vermengd is met toerisme.

Explanada España

Met de Explanada España heeft Alicante een wandelboulevard waar de Ramblas in Barcelona in het niet valt, het strand is wordt veel bezocht door de lokale Spanjaarden wat wel wil zeggen dat deze tot de beste van de omgeving behoren en de stad heeft een ongelooflijk interessant uitgaansleven.

Bezoek eens het Kasteel van Santa Barbara (Castillo de Santa Bárbara) boven op de heuvel Monte Benacantil.

santa barbara

Het kasteelcomplex is opgebouwd uit elementen die uit verschillende jaren stammen. Van de overblijfselen die er nu nog staan stammen de oudste uit de 11e, 12e en 13e eeuw. Een groot deel van het kasteel is pas na de Middeleeuwen toegevoegd. Castillo de Santa Bárbara is vrij toegankelijk. Dat is het sinds het jaar 1966. Daarvoor heeft het kasteel lange tijd militaire doeleinden gekend. Ook zijn delen van het kasteel af en toe als gevangenis gebruikt.

Je bereikt het kasteel al wandelend via de vestingsmuur of via het Parque de la Ereta. De gemakkelijkste route is om de lift te nemen die midden in de heuvel aangelegd is. Je bereikt de lift via de 205 meter lange wandeltunnel waarvan de ingang zich aan Calle Jovellanos bevindt. De ingang ligt enkele tientallen meters ten zuidwesten van de witte oversteekbrug voor voetgangers over de drukke Calle Jovellanos. Overdag betaal je voor het gebruik van de in 2011 heropende liften een kleine vergoeding, ‘s avonds is kun je gratis naar boven. Jaarlijks bezoeken ongeveer 500.000 mensen het Kasteel van Santa Barbara, waarvan er ongeveer 300.000 gebruik maakt van de liften.

Komt nog eens bij dat Alicante van alle steden in Europa misschien wel één van de beste klimaten kent.

Er komt amper regen voor in de zomer en zelfs in de wintermaanden is het vaak nog aangenaam genoeg om overdag op een terrasje te genieten van wijn en tapas.

Alicante wordt door Nederlandse toeristen wel vaak gebruikt als aankomstplaats waarna men snel naar de badplaatsen Benidorm en andere badplaatsen gaat, maar toch is Alicante een stad om beter te leren kennen.

Top

 

BENIDORM.

Het is het hele jaar door vakantie in de overbekende badplaats Benidorm. Op de witte zandstranden kunt u met het hele gezin genieten van het zonnetje! Op watersportgebied is er keuze uit zwemmen, waterskiën, zeilen en diepzeeduiken.

Maar ook een rustig partijtje golf, een go-kartrit of een rondvlucht in een ULM-vliegtuigje zijn hier perfect mogelijk.

Benidorm

De Spaanse bars, Engelse pubs, Hollandse cafés en Duitse ‘biergartens’ zorgen voor vertier tot in de late uurtjes. Waarna de megadiscotheken het op swingende wijze overnemen.

Voeg daar nog alle lokale, regionale en nationale fiesta’s aan toe en uw verblijf kan beslist niet meer stuk.

Een aanrader is ook het park ‘L’Aigüera‘, waar het wonderlijke amfitheater als platform dient voor een hele keur aan openluchtconcerten en culturele evenementen.

Het ‘Terra Mitica‘ park zal dan weer veeleer in de smaak vallen bij de jonge vakantieganger.

Wordt al dat bruisende gedoe u wat teveel?

Dan bevelen wij graag het nabijgelegen plaatsje Finestrat (op tien kilometer) aan.

Gebouwd tegen de bergwand van de Puig Campana (1.046 meter hoog) wacht er u een rotsachtig landschap waar fruit- en amandelbomen het uitzicht bepalen.

Top

 

CARTAGENA.

Aan de Middellandse Zee in de regio Murcia ligt de stad Cartagena. Cartagena is door de ligging één van de belangrijkste havensteden van Spanje.

cartagena

De stad heeft een inwoneraantal van iets meer dan 218.000 en is daarmee de op één na grootste gemeente van de regio.

Cartagena ligt in het zuidoosten van Spanje en grenst aan zowel de Middellandse Zee als ook aan de heuvels van Sierra de las Victorias en Cabezos del Pericon in het westen.

De eerste volkeren die in Cartagena leefden waren de Phoeniciërs, zo’n 3000 jaar geleden en de stad heette toen nog Qart Hadasht.

De stad bereikte echter pas haar hoogtepunt in de Romeinse tijd en werd toen omgedoopt tot Carthago Nova en Carthago Spartaria (beide namen werden gebruikt).

Amfitheater Cartagena

Na de Romeinen beleefde de stad veel ups en downs, toen de Arabische volkeren de stad overnamen.

Al die jaren is Cartagena een belangrijk front geweest voor troepen die vanuit zee kwamen en daarnaast werden hier veel voedsel en handelswaren ingevoerd.

Er zijn nog steeds veel restanten van vroeger in de stad terug te vinden, zoals bijvoorbeeld een Romeins amfitheater.

Top

 

ELCHE.

Elche staat vooral bekend om het grootste palmenbos genaamd Palmeral van Europa, maar daarnaast zijn in de oude kern van de stad enkele mooie gebouwen te zien.

Elche ligt op circa 25 km van Alicante en telt zo’n 190.000 inwoners. In het centrum van de stad vindt u enkele bezienswaardigheden.

Basílica de Santa Maria

De Basílica de Santa Maria werd in de 17de eeuw gebouwd en is één van de mooiste barokkerken in Europa.

Naast de basiliek staat de Torre de la Calaforra, een middeleeuwse verdedigingstoren.

In het Convent de la Mercè bevinden zich Arabische baden uit de 12de eeuw.

Deze bestaan uit een koud bad, een bad met gematigde temperatuur en een heet stoombad.

Top

 

GUARDAMAR.

Guardamar de Segura is een gemeente van de provincie Alicante ligt aan de monding van de rivier Segura in het zuiden van Valencia.

Park Reina Sofia

Het heeft maar liefst 11 kilometer aan  fijne zandstranden, ideaal om watersporten beoefenen, Daarnaast zijn er vele uitgaansgelegenheden en is er altijd wat te doen, dit maakt het een belangrijke toeristische stad. Het Reina Sofia park is zeer de moeite waard.

De Segura-rivier stroomt door de stad, er zijn onder andere verschillende archeologische locaties zoals de Fenicische stad van La Fonteta en de Las Dunas kalief hermitage/fort.

Het stedelijk archeologisch-Etnologisch Museum en het ingenieur Mira Huis-Museum zijn twee  interessante culturele locaties van deze stad.

Guardamar heeft ook verschillende ecologisch interessant natuurgebieden.

Lagunas de La Mata

Speciaal vermelden wij het natuurreservaat Lagunas de La Mata, wat een netwerk heft van paden en ideaal zijn voor wandel- en fietsroutes.

Van oudsher een gebied van vissers en boeren. Guardamar del Segura is het meest zuidelijke puntje in de Costa Blanca waar “Valenciano” (een dialect van het Catalaans) wordt gesproken.

In het Spaans, betekent “guardar” bewaren en “mar” betekent uiteraard “zee”. Hierin ligt de oorsprong voor zijn huidige naam. Guardamar organiseert lokale festivals zoals de ” Moros y Cristianos ” en “L’encanta en Fogueres de Sant Joan”, die de geschiedenis herdenken. Het lokale drankje staat bekend onder de naam “Aigua de Valencia” (een mix van champagne, verse sinaasappel, cointreau).

Guardamar del Segura is een dorp dat door de eeuwen heen erin geslaagd is voordeel te putten uit de grillen van de natuur die het meer dan eens door elkaar heeft geschud. Zijn strategische ligging aan de monding van de rivier Segura heeft in grote mate de geschiedenis van Guardamar mee helpen bepalen.

Top

 

MURCIA.

Murcia, ook wel de parel in het zuidoosten van Spanje genoemd.

De stad is de hoofdstad van de gelijknamige regio.

En dat is niet voor niets. Ga eens in de stad de Cathedral de Santa Maria bekijken, of de Real Casino de Murcia.

MUSEO-SALZILLO

Zoals een hoofdstad betaamd zijn er ook de nodige interessante musea te bekijken zoals het Santa Clara Klooster en museum Salzillo. Maar er is nog zoveel meer. Tripadvisor heeft nog veel meer interessante punten genoemd. Of ga gezellig een wandeling doen, je komt dan vanzelf de leuke en interessante punten tegen.

Er zijn vele bezienswaardigheden in de provincie Murcia

Cartagena is een oude en belangrijke havenplaats in de regio. Het beschikt onder andere over een archeologisch museum, een Romeins theater, een scheepvaartmuseum en een prachtig kasteel: Castillo de la Concepción.

Lorca is een prachtige stad in de regio Murcia. Het is een stad waar veel Moorse invloeden terug te vinden zijn alsook veel gebouwen in barokstijl. Het kasteel Torre Alfonsina is één van de absolute hoogtepunten in Lorca.

Mar Menor is een kleine binnenzee in de regio en staat bekend voor haar uitgebreide watersportaccommodatie. Het is een kleine maar warme binnenzee met vijf kleine eilandjes.

Het natuurgebied Calblanque is een fenomenale kuststrook, eveneens beschermd, met prachtige stranden en uitgebreide wandelmogelijkheden.

Archena, dit is een prachtig plaatsje aan de Segurarivier en is wereldberoemd om zijn thermische baden. Dit in een knappe natuurlijke omgeving en hiernaast is het mooie Hotel Termas gelegen.

Top

 

TORREVIEJA.

 

De pier van Torrevieja trekt erg veel toeristen en het heeft een heerlijke boulevard met gezellige terrasjes en een leuke toeristische markt welke in de zomeravonden publiek aantrekt. In de zomer is er ook vaak een kermis te vinden.

De locatle bevolking is hier in de wintermaanden ook veelvuldig aanwezig om er een prachtige wandeling over te maken.

In het jaar 2000 is de pier vernieuwd en weer feestelijk geopend.

Zo is er een dijk die de vissersboten tegen de zee beschermen. Deze Torrevieja Pier,  Dique de Levante, die maar liefst 1600 meter lang is, is een must om over te wandelen bij zonsondergang. Het gezicht op Torrevieja is adembenemend. Vaak is het dan erg gezellig in Spanje en iedereen gaat in Torrevieja dan de straat op. Aan het eind van de dijk bevindt zich de vuurtoren van Torrevieja.

Een wandeling over de pier noemt men ook wel de ‘cholesterol route’. Artsen raden je namelijk aan om dagelijks over de pier te lopen om zo gezond te blijven.

Het lopen over de Torrevieja Pier is dus ook nog eens goed voor je.

Top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *