Spaans recept: Aioli

Spaans recept: Aioli

Aioli

Aioli is onmisbaar in de Spaanse keuken. Deze knoflookmayonaise komt oorspronkelijk uit Catalonië. Aioli (allioli in het Catalaans, en alioli in het Spaans) is niet alleen heerlijk bij tapas of brood. De saus is eenvoudig en snel te bereiden. 

Houd je wel van aioli, maar niet van een al te scherpe knoflooksmaak? Gebruik dan zonnebloemolie in plaats van olijfolie en haal de kern uit de knoflook. Het is ook een optie om de knoflook van te voren te poffen in de oven, voor een mildere, zoetere smaak. Of je kiest ervoor om er een beetje fijngesneden peterselie door te doen.

Ingrediënten:

  • 4 teentjes knoflook
  • 1 eidooier
  • 250 ml olijfolie (of zonnebloemolie als je een mildere smaak wilt)
  • Zout en peper naar smaak
  • Sap van een halve citroen

Bereiding:

Pel de knoflookteentjes en hak deze fijn. Doe in een schaaltje en voeg de eidooier toe. Terwijl je aan het roeren bent, voeg je beetje bij beetje de olie toe. Op een gegeven moment wordt de saus één geheel en ontstaat er een dikkere structuur. Wanneer alle olijfolie is toegevoegd, knijp je de halve citroen uit boven het schaaltje. De citroen maakt de saus wat lichter en dunner. Om de saus af te maken voeg je een snufje peper en zout toe.

(bron:https://www.espanje.nl/spaans-recept-aioli/)

 

Reacties zijn gesloten.