Algar watervallen

Algar watervallen

Ontdek de Algar watervallen: een geheim natuurplekje om in af te koelen!

Wordt het wat te warm aan de stranden of heb je nood aan verfrissing en een andere omgeving?

Achter de stranden herbergt het binnenland een mooi groen landschap vol ongerepte natuur, frisse lucht en heerlijk helder water om in af te koelen…

De Algar Watervallen, het natuurreservaat en een middeleeuws dorpje

De Algar rivier mondt bij Altea uit in de Middellandse Zee. Op weg ernaartoe passeert de rivier het schattige stadje Callosa d’en Sarria, op zowat 15km van Benidorm en ongeveer even ver van Altea.

Het is daar dat de Algar rivier naar beneden davert in geweldige watervallen, trapsgewijs langs rotsen die mooie natuurlijke zwembaden vormen. Onder de naam ‘Les Fonts de l`Algar’, is dit hele gebied natuurreservaat en dus beschermd. Callosa is bovendien een landbouwgebied waar ook loquat of nispera geteeld wordt, de lokale gele of oranje vruchten.

Behalve de watervallen is er in het natuurreservaat nog meer te zien. Geniet er van de weelderige mediterrane fauna en flora. Zo is er een arboretum of bomentuin, open voor bezoekers. Komt daarbij het constante geruis van de watervallen dat bijzonder ontspannend werkt…

Callosa zelf is een middeleeuwse stadje waarvan de geschiedenis nog zichtbaar is in bijvoorbeeld de historische Fortalesa de Bernia. Ook is er het intrigerende El Poador de la Font Mayor, een wasplaats gebouwd in 1786 met ruimte voor meer dan 70 mensen.

Een dip in de watervallen: tips!

De watervallen zijn in de zomer een aanrader om verkoeling te zoeken. Als je echter in het voorjaar kunt gaan, in mei of april, grijp dan zeker die kans! Want dan zijn er uiteraard minder andere bezoekers en heb je de zwembaden meer voor jezelf.

Voor je vertrekt: neem goede wandelschoenen mee! Of beter nog, rivierschoenen, waar je ook in het water gemakkelijk mee loopt op het rotsachtige oppervlak. Het kan er hier en daar glad worden. En vergeet natuurlijk je zwemkostuum, handdoek en goede zonbescherming niet. Een camera is ook leuk om mooie foto’s te nemen samen onder de waterval!

Praktisch

– Parkeren is geen probleem en kan aan de voet van de watervallen: alles is goed aangegeven. Van daar ga je naar de ingang en betaal je 4€ voor volwassenen en 2€ voor kinderen tot 10 jaar.

– Langs het voetpad kom je aan een houten structuur waar verschillende voorzieningen te vinden zijn: een souvenierswinkel, een cafetaria en toiletten. Langs de houten trappen naar beneden en het aangegeven pad langs de rivier kun je ten slotte de ene na de andere waterval bezoeken! Dit alles over een lengte van 1,5 km.

– De stenen en houten promenade biedt met stevige houten leuningen houvast wanneer de bodem wat gladder is. Je kunt van het pad op de rotsen overstappen wanneer je maar wilt, om zalig rond te spatten in de natuurlijke zwembaden. Vooral Toll de la Para bij het keerpunt van de loopbrug is een aanrader.

– Na dit onbezorgde genieten kun je weer naar de uitgang via de houten trap langs waar je gekomen bent, of je kunt door de tunnel naar het gebied wat verderop, waar je de bomentuin kunt bezoeken of een leuk picknickplekje opzoeken. Samen met het ticketje krijg je sowieso een kaart die duidelijk alle belangrijke punten in het gebied aangeeft. Vergeet ook niet enkele nisperas te kopen voor dit fantastische natuurgebied verlaat!

Om de openingstijden te zien afhankelijk van het seizoen, klik Openingstijden

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *