Uitstap naar Puerto Lumbreras & Vélez-Blanco

Uitstap naar Puerto Lumbreras & Vélez-Blanco

Het Spaanse stadje Lorca is vooral bekend omwille van haar charmante oude binnenstad en het 13de eeuwse kasteel. Daarnaast is Lorca een belangrijk toeristische centrum in de regio Murcia. Lorca is ook ideaal gelegen om je trip te combineren met leuke daguitstappen in de buurt. Zo kan je bijvoorbeeld perfect de stadjes Puerto Lumbreras en Vélez-Blanco ontdekken vanuit Lorca. Ik deel graag al mijn informatie hierover om je bezoek aan Lorca en de stadjes daarrond optimaal te maken!

  1. Lorca

1.1. La Fortaleza del Sol

Het kasteel van Lorca, hoog op de heuvel, heet La Fortaleza del Sol. Dit middeleeuws bolwerk is de perfecte plek om je ontdekkingstocht van de stad te starten. Je kan er zowel de Torre del Espolón als de Torre Alfonsina bezichtigen, alsook de gereconstrueerde synagoge en de ruïnes van de Joodse wijk.

1.2. Plaza de España

De Plaza de España wordt omringd door een groep gebouwen die het hart van de oude stad vormen. Hier staan onder meer de Pósito, een 16de eeuwse structuur die ooit als graanschuur werd gebruikt, het 18de-eeuwse Casa del Corregidor en het stadhuis. Vergeet ook de kerk niet, Colegiata de San Patricio, met een knappe barokke voorgevel en een interieur in (voornamelijk) renaissancestijl.

1.3. Musea

Verder kan je in het 17de-eeuwse Casa de Guevara tijdelijke tentoonstellingen bezichtigen, of ook verschillende musea bezoeken, zoals het Museo de Bordados del Paso Azul en het Museo de Bordados del Paso Blanco, met een overzicht van de religieuze gewaden die gedragen worden bij de vieringen tijdens Semana Santa. Tot slot heb je ook nog het archeologisch museum in het oude centrum van Lorca.

  1. Puerto Lumbreras

2.1. Bezienswaardigheden

Tot voor kort was de voornaamste aantrekkingsfactor van Puerto Lumbreras de keramiek en andere ambachten die hier lokaal gemaakt worden. Nu komen de toeristen echter ook voor het Moorse kasteel dat op de heuvel achter de oude stad staat en voor andere architecturale hoogstandjes in de oude stad zoals het Casa de los Duendes, La Casa del Cura en de parochiekerk Nuestra Señora del Rosario.

2.2. Rambla de Nogalte

Door het stadscentrum loopt de Rambla de Nogalte, een kleine rivier die erg belangrijk was voor de groei van de stad in de 18de eeuw, toen ondergrondse waterbronnen werden afgetapt om de toenemende bevolking te kunnen bevoorraden. De rivier is echter niet altijd zo mild. In 1973 werd de stad geteisterd door een vloedgolf met desastreuze gevolgen: verschillende mensen kwamen om en ook economisch werden er zware verliezen geleden.

2.3. Nogalte kasteel

Het kasteel en de rambla staan centraal in de geschiedenis van de stad die al begon tijdens de Argarische periode in het 2e millennium voor Christus. Met de komst van de Romeinen liep het gebied leeg, maar later, in de 8ste eeuw kwamen de Moren naar hier en bouwden het Nogalte-kasteel om hun grens met het koninkrijk Granada te beschermen.

Door haar ligging op de grens tussen christenen en moren, was deze streek lange tijd onstabiel. Pas in de 18de eeuw begon de bevolking aan te groeien. Tijdens deze periode woonden vele mensen in de grotwoningen net onder het kasteel. Sommige van deze grotten werden nu omgetoverd tot fascinerende etnografische musea die zeker een bezoek waard zijn!

  1. Vélez-Blanco

3.1. Ligging Vélez-Blanco

Genesteld aan de voet van de rotsen, vind je het charmante, witgekalkte stadje Vélez-Blanco. De gemeenste maakt deel uit van het natuurpark Sierra María los Vélez en het ligt ook op de kasteelroute Ruta de los Castillos die door Andalusië trekt. Dat wil zeggen dat het een populaire bestemming is voor zowel natuurliefhebbers als geschiedenisfanaten.

3.2. Castillo-Palacio

Het renaissancepaleis Castillo-Palacio dat uittorent boven de stad, is hier de belangrijkste bezienswaardigheid. Het kasteel werd in de 16de eeuw gebouwd op een oud Arabisch kasteel, en staat op een rots die meer dan 1000 meter hoog uitsteekt, met prachtige uitzichten op het omliggende landschap. Andere noemenswaardige gebouwen hier zijn de Iglesia de Santiago Apóstol en het Convento de San Luis, beiden uit de 16de eeuw en het 18de-eeuwse Canos de Caravaca.

3.3. Bezienswaardigheden & activiteiten

Buiten het stadscentrum zijn er nog meer bezienswaardigheden, waaronder verschillende Arabische wachttorens en archeologische sites met muurschilderingen. De Cueva Ambrosio en de Cerro de las Canteras zijn beide interessante locaties uit het paleolithicum en neolithicum. Er zijn natuurlijk nog tal van andere activiteiten te doen in het natuurpark, zoals mooie wandelingen of een gezellige picknick.

  1. Waar overnachten tijdens je verblijf in Lorca?

Ga je op vakantie naar Lorca & omliggende stadjes en zoek je een geschikte plaats om te overnachten? Er zijn in Lorca heel wat plekjes waar je na een lange dag helemaal kan ontspannen. Boek jouw overnachting het best op voorhand, zodat je zeker bent van een goeie slaapplaats en een fijne ligging in de stad!

bro: https://www.reisroutes.nl/blog/spanje/lorca-bezienswaardigheden/?fbclid=IwAR2IJy80FCrfrYKnBBNxLTC6XwkdxY4-J51huBTNscUxNqua00ESy-UhAlU)

Reacties zijn gesloten.